Záchranca Kližan : "V roku 2013 chceme zabojovať o svetovú skupinu"

17.09.2012 Bratislava

Bratislava 17. septembra (TASR) - Slovenskí daviscupoví reprezentanti po štvrtý raz za sebou zvládli záchranárske práce. V ďalšom ročníku prestížnej tímovej tenisovej súťaže sa chcú pokúsiť o návrat do svetovej skupiny, v ktorej naposledy účinkovali v roku 2006. Víkendový duel 2. kola play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny proti Portugalsku potvrdil, že novým lídrom ekipy kapitána Miloslava Mečířa sa stáva Martin Kližan.
Osemfinalista grandslamového US Open vyhral v bratislavskom NTC rovnako ako vo vlaňajšom súboji s Ukrajinou obe dvojhry. "Je dôležité, že sme sa udržali v 1. skupine euro-africkej zóny. Bolo by ponižujúce spadnúť do "tretej ligy". Takto môžeme vystrkovať rožky a pokúsiť sa postúpiť do svetovej skupiny. Ak budú hrať Martin Kližan s Lukášom Lackom dobre, máme šancu. Na Kližkovi je vidieť veľký výkonnostný vzostup, čo je prísľubom do budúcnosti. V zápase s Portugalskom potvrdil svoje kvality. Dokázal zvládnuť ťažké stavy a vybojovať dôležité dva body. Jeho zápas so Sousom bol vrcholom daviscupového víkendu. Portugalčan hral nad svoje možnosti, triafal vinkle a dokázal vrátiť aj nemožné, no Martin napokon zlomil jeho odpor," povedal Mečíř.
Slovenský kapitán by privítal, keby sa k dvojici Kližan, Lacko postupne pridal ďalší singlista. "Momentálne sme vyšpičkovaní a hráme nadoraz. Máme dvoch singlistov, pričom Lukáš je menej univerzálny a nerád hrá na antuke. Máme kvalitný deblový pár Filip Polášek, Michal Mertiňák a v talóne ešte Igora Zelenaya. Tímy zo svetovej skupiny však môžu postaviť hráčov na každý povrch. Potrebovali by sme vyrovnanejší tím s tromi-štyrmi singlistami. Niekedy sa dá v Davis Cupe uspieť aj s dvomi hráčmi, no musí ísť o tenistov, ktorí dokážu vyhrať dvojhru aj štvorhru a vedia dobre zahrať na všetkých povrchoch," dodal olympijský šampión zo Soulu 1988.
Slováci spoznajú svojho súpera v novej edícii bojov o "šalátovú misu" už v stredu 19. septembra o 12.00 SEČ, keď je v londýnskej centrále ITF na programe žreb. Potenciálnymi protivníkmi môžu byť bývalé daviscupové veľmoci Švédsko či Rusko, do úvahy ďalej pripadajú Holandsko, Veľká Británia, JAR, Rumunsko, Slovinsko, Ukrajina, Poľsko a víťaz duelu 2. kola play off Fínsko - Dánsko. "Chceme zabojovať o postup do svetovej skupiny. Máme dobrý tím a ak budeme mať pri žrebe šťastie, môžeme postúpiť do baráže o najlepšiu šestnástku. Sú tam tímy, ktoré sa dajú ľahko zdolať, no aj nepríjemné tímy so solídnymi hráčmi. Treba ísť od zápasu k zápasu," povedal Kližan, ktorý mal po stretnutí s Portugalskom výhrady k povrchu.
"Proti Portugalsku sme mali podľa môjho názoru hrať jednoznačne na rýchlejšom povrchu, Lukáš Lacko je na ňom oveľa nebezpečnejší. S tým však my nič nenarobíme. Povrch určí Slovenský tenisový zväz, nás sa len opýtajú, či chceme hrať na harde. Povieme, že áno a automaticky dajú zápas na Premier do NTC. Podložia to tým, že ja i Lukáš sme na tomto povrchu vyhrali challenger Slovak Open. Portugalčanom pomalší hard očividne sedel a ešte sa nám smiali do tváre, sú s tým spokojní a že čakali niečo rýchlejšie. Myslím si, že to bola tak trochu hanba," povedal Kližan, ktorý po daviscupovom dueli zamieril na halový turnaj do ruského Petrohradu, potom ho čaká ázijská séria. "S rokom 2012 som zatiaľ veľmi spokojný. Dal som si za cieľ vrátiť sa do prvej svetovej stovky a vydržať tam čo najdlhšie. To sa mi podarilo a dokázal som zaútočiť aj na prvú päťdesiatku, čo je super. Ešte však nie je koniec sezóny. Treba ešte zo seba vyžmýkať, čo sa dá. Ak zahrám dobre na ďalších turnajoch, mohol by som byť ešte nasadený na úvodnom grandslame v roku 2013 Australian Open," dodal Kližan.
 

Vyberte región